3 TIPS TEGEN SCHULDGEVOEL OP JE PAPA-/MAMA-DAG!

Gebeurt het jou weleens dat je dochter/zoon een filmpje wil kijken, jij haar/hem liever iets actiefs ziet doen, maar toch instemt? Dan kun je namelijk zelf nog even reageren op dat app-je, die was doen, dat telefoontje plegen, etc, etc. Als ik eerlijk ben: mij gebeurt dit wel. En hoewel het natuurlijk geen ramp is als je kind af en toe voor de TV zit, knaagt het soms toch een beetje.


Misschien leidt het wel tot onbewust compensatiegedrag. Je corrigeert je kind bijvoorbeeld niet, terwijl dat wel terecht zou zijn, omdat je het “gezellig” wil houden op de momenten dat jullie wel de volle aandacht voor elkaar hebben. Of je houdt je kind letterlijk zoet met een snoepje. Bovendien kan je kind zelf op een negatieve manier om aandacht gaan vragen. Hoe kun je dit soort patronen voorkomen?

Allereerst wil ik aangeven dat ik geen voorstander ben van het aanwakkeren van het schuldgevoel bij jonge ouders. Omdat ik zelf jonge kinderen heb en veel mensen in mijn directe omgeving ook, weet ik dat dit een enorm hectische periode is. We eisen tegenwoordig heel veel van onszelf op het gebied van werk, ouderschap, onze relatie, ons sociaal netwerk, etc, etc. En de beste momenten van anderen die je voorbij ziet komen op social media verhogen deze lat nog eens.

Wat te doen?

TIP 1.

Give yourself a break! Het is al fantastisch dat je alle ballen in de lucht weet te houden en je kind wordt er echt geen slechter mens van als hij af en toe voor de TV zit of een snoepje eet. 

TIP 2.

Maak een planning, waarbij je de dag start met iets actiefs dat je samen kunt doen (tijdens de Fit family workouts zie ik ouders en kinderen altijd veel lol hebben samen! 😉 ). Als jij en je kind na afloop allebei iets voor jezelf doen voel je je daar niet schuldig bij. De kans is dan ook kleiner dat je kind (op een negatieve manier) om aandacht gaat vragen.

TIP 3.

Doe aan thema-weken! Laatst had ik met mijn dochter Evi (4 jr) het thema muziek uitgekozen. In deze week had ik kleurplaten voor haar uitgeprint van muziekinstrumenten, haar het verschil tussen blaas-, slag- en snaarinstrumenten uitgelegd, samen met haar muziek gemaakt op haar kinderkeyboard en blokfluit, een bezoek gebracht aan het Museum van Speelklok tot Pierement (in Utrecht) en via Skype een mini-vioolles gehad van een bevriende violiste. Voor Evi heel leuk en voor mij ook, omdat lol maken met je kind (hoe corny misschien ook) toch eigenlijk het leukste is wat er bestaat! Als werkende ouder heb je wellicht niet elke week tijd of energie om een thema te bedenken, maar in dat geval geldt weer tip 1! 😁  

Is dit herkenbaar? Waar voel jij je weleens schuldig over?

Let me know!