Kinderen spelen tegenwoordig de helft minder buiten dan 20 jaar geleden. Met name in de grote steden blijkt dit een probleem. Uit onderzoek blijkt dat kinderen buitenspelen het allerleukste vinden. Zelfs leuker dan tv-kijken of computeren, terwijl ze dat laatste vaker doen. Zonde, want uit onderzoek blijkt dat buiten zijn vele voordelen biedt:
- Het grote voordeel van overdag buiten zijn, is de aanwezigheid van de zon. En zonlicht betekent niet alleen een lekker kleurtje op je gezicht, maar ook aanmaak van vitamine D, wat bijdraagt aan een sterk gebit en sterkere botten. Je krijgt al voldoende vitamine D als je in de zomer een half uur buiten in het daglicht bent met onbedekt hoofd en onbedekte armen. In de winter heb je aan een half uur niet genoeg. Lekker veel naar buiten dus!
- Blootstelling aan voldoende licht zorgt eveneens voor een beter slaapritme. En dat is weer van positieve invloed op je algehele fitheid.
- Buiten zijn is goed voor de ontwikkeling van het ruimtelijk inzicht. Kinderen kunnen hierdoor onder andere beter ruimte, diepte, afstand en snelheid inschatten.
- In de natuur zijn vermindert stress. In onderzoek geven mensen onder andere aan na een wandeling in de natuur “minder in hun hoofd” te zitten en ook mensen met psychische problemen blijken zich na een wandeling in de natuur beter te voelen.
- Ook is bewezen dat buiten zijn helpt tegen bijziendheid. Dat heeft te maken met de lichtintensiteit, volgens Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde bij het Erasmus Medisch Centrum. Bijziendheid kan ontstaan als een kind veel leest, gamet of op een tablet of smartphone kijkt. Normaal spannen de oogspieren zich in om goed dichtbij te kunnen zien. Als dit langere tijd gebeurt, groeit de oogbal langer, zodat de spieren worden ontlast. Het nadeel hiervan is dat beelden in de verte onscherp worden. Kinderen brengen steeds meer tijd door achter een scherm, waardoor het niet verwonderlijk is dat het aantal bijziende kinderen groeit.
- Door de extra beweging in de buitenlucht, krijgen de hersenen meer zuurstof waardoor ze gemakkelijker leren en onthouden. Verder laat onderzoek zien dat buitenactiviteiten onder andere je creativiteit en probleemoplossend vermogen stimuleren. Mensen die buiten sporten, voelen zich vitaler dan zij die dezelfde activiteit binnen beoefenen. Ook geeft een groene omgeving je zelfvertrouwen een boost. Het exacte mechanisme achter al deze bevindingen wordt nog ontrafeld, maar dat buiten bewegen mentale voordelen heeft, staat wel vast.